Evaluer kvaliteten på gullet ditt

Ikke alt som glitrer er gull. Bokstavelig! Bare fordi smykkene dine ser ut som de er laget av gull, betyr ikke det at det faktisk er det. Det er svært få gullsmykker laget av 24 karat solid gull (100% rent gull). Men det er det vi kaller gullfylte (gulllegering) og gullbelagte smykker, og du må vite forskjellen hvis du vil kjøpe gull.

Gullfylte smykker er, som begrepet antyder, fylt med gull.

Mange foretrekker gulllegeringer fremfor gullbelagte smykker av ulike grunner:

  • Dette er den nest mest verdifulle typen gullsmykker ved siden av rent 24 karat gull.
  • De jorder ikke, falmer, chipper eller endrer farge overtid bortsett fra det midlertidige behovet for rengjøring – de regnes til og med som «levetid» produkter fordi de ikke slites ut.
  • I noen land regulerer regjeringen handelen med gullfylte smykker, noe som betyr at investeringen din er godt beskyttet.

Gullbelagt, derimot, er laget av ikke-gullbaserte grunnmetaller som deretter dyppes i smeltet gull for å skape en gylden frakk på overflaten. Dette er et budsjettvennlig alternativ til gullfylte smykker fordi:

  • Platingen er vanligvis veldig tynn og vil slites lett av.
  • Salget av gullbelagte smykker er ikke like regulert.
  • De er lett tilgjengelige på markedet.

Kjenne til ulike legeringer og farger

Rent 24 karat gull virker gult, men det er ikke alltid praktisk å kjøpe rent gull fordi det er mykt, formbart og dyrt.

Derfor har gullsmeder kommet opp med en metode for å blande gull med andre sterkere metaller. Siden disse objektene vanligvis ikke er mer enn 18 karat gull, påvirker de andre metallene den gule fargen og gir en legering med en annen farge.

Når du kjøper gull, er du ikke bare begrenset til den gylden gul farge. Her er noen av fargene på gull du trenger å vite:

Gult gull – Dette er fargen som kommer til hjernen når vi sier gull. Faktisk er ordet «gull» i vår folklore som en farge, sammenlignet med honning eller solskinn. Men ikke alle gullsmykker er faktisk gull. Som du vet, er plating vanlig med gullsmykker, og noen ganger gjøres det med vilje for å holde det gule gullutseendet.

Hvitt gull – Dette ser ut som en lettere versjon av sølv. Hvitt gull er laget av hvite metaller (dvs. palladium, nikkel eller mangan) som er sterkere enn gull.

Rosegull – En gulllegering med en rosa fargetone. For å oppnå den rosa rødmen legges kobber til gull, ofte 14 karat eller 58,5% renhet. Den høyeste karatversjonen av denne legeringen er kjent som Crown Gold, laget med 75% gull og 25% kobber.

Grønt gull – Dette er en av de sjeldneste varianter laget av gull blandet med sølv. Grønt gull produseres for det meste i laboratorier, men er svært sjeldent og veldig dyrt. Grønt gull kalt «electrum» kan utvinnes naturlig. Bare svært få gullsmeder er privilegerte som ser dem, så dette er ikke noe du vanligvis vil støte på når du handler gull.

Hvis du vil lese mer om forskjellige typer gull og dets egenskaper, kan du besøke Kjøpegull.com.

You may also like...