Forskjellen på webmail og e-post

Det er nok svært få som ikke vet hva e-post er. Vi bruker det hele tiden, enten på jobb eller i det private. Vet du dog hva som er forskjellen på webmail og e-post? Et e-postprogram er de du finner som mobilapper eller som egne skrivebordprogram på PC-en din. Webmail er derimot de vi har tilgang til gjennom nettleseren. Vi ser at webmail blir mer og mer populært. Mye av grunnen til det er at det er så enkelt tilgjengelig. Alt du trenger er en nettleser.

Hva er e-post?

Før internettets fødsel var det brevpost som var vår skriftlige kommunikasjonsmåte. Alt som ikke kunne tas på telefon måtte sendes skriftlig med postbudet, om man ikke hadde en telefax. Dette tok fra én til flere dager, alt etter hvor langt brevet skulle reise. Den gangen visste vi ikke om noen annen måte å gjøre dette på, men i dag ser vi at den tradisjonelle posten er lite effektiv. Spesielt om kommunikasjonen skal gå frem og tilbake flere ganger.

Så kom 90-tallet og internett for alvor, og dette revolusjonerte også den skriftlige kommunikasjonen. e-post ble raskt svært populært, i likhet med tekstmeldinger og direktemeldingstjenester som America Online og Yahoo Messenger.

De aller fleste bruker Microsoft Office sin egen Microsoft Outlook som sin e-posttjener. Som en god nummer to kommer Apple Mail. Apple Mail følger med gratis når du kjøper en Mac eller iPhone. Outlook koster derimot penger, og kommer sammen med Office-pakkene til Microsoft.

Webmail er derimot gratis, og alt som kreves er at du har tilgang til en nettleser og at du er på nett.

Webmail – hva er det?

Den aller første nettbaserte e-postklienten så dagens lys i 1994, og det var en forsker ved CERN som utviklet den. Du har kanskje en hotmail-konto, som de aller fleste andre. Men visste du at Hotmail har eksistert helt siden 1996? Visste du også at Hotmail-navnet har utspring i HTML. Rett og slett for å feire at det var på internett. Det skulle derimot gå ytterligere åtte år før vi kunne få gleden av Gmail. Derimot er dette i dag langt på vei den mest populære, nettbaserte e-postklienten.

Vi vil vel ikke overdrive når vi sier at det folk setter mest pris på med webmail er at det er gratis. Visste du også at du ikke trenger å bruke penger på å ha Microsoft Outlook på PC-en eller telefonen? Du kan nemlig logge på Outlook-kontoen din på nett, ved å gå inn på Outlook.com. Du får tilgang til alt du trenger for elektronisk kommunikasjon. Du kan organisere dagene dine med kalenderen og du har tilgang til adresseboken din.

Sammenligning av e-post og webmail

Hvorfor er det så fortsatt noen som gidder å betale for en e-postklient. Er det noen grunn til å betale penger for noe man kan få helt gratis? Webmail er jo like tilgjengelig, om ikke mer tilgjengelig, siden du ikke trenger tilgang til verken egen telefon eller pc for å logge deg på. Alt du trenger er en hvilken som helst annen enhet med internettilgang, og ikke nok med det – webmail-tilbyderne har gjerne en app du kan laste ned.

Sannheten er at det finnes noen fordeler med en e-postklient.

  • Integrering: Spesielt for firmaer er dette svært viktig. e-postklienten kan integreres med programvaren bedriften bruker. I et firma har man gjerne en mer avansert kalenderfunksjon eller andre funksjoner som ikke går sammen med webmail. Vi ser likevel at webmail sakte, men sikkert kommer etter.
  • Annonser: Webmail er gratis å bruke, men utviklerne jobber ikke gratis. De må også ha mat på bordet. Derfor kommer det gjerne en god del reklame med som en del av totalpakken. Hvis man ikke ønsker reklame, må man ty til en betalingsløsning.
  • Varsler: Dette punktet tar vi med under tvil. I dag er det gode muligheter for å få varslinger også med webmail. Gmail, for eksempel, tilbyr skrivebordvarslinger. I tillegg vil du få varsler om du benytter deg av appene som følger med webmail.
  • Personlige preferanser: Dette er vel egentlig et av hovedpunktene. For noen foretrekker rett og slett en betalingsløsning. Kanskje rett og slett på grunn av utseendet, som for eksempel blir renere uten reklame.
  • Antispam: Du kan installere en antispam-modul fra Bitdefender, AVG eller Avast.

E-post på mobilen

De siste årene har vi sett en markant økning i bruken av e-post på mobilen. Vi har med oss mobilen overalt. Derfor er det veldig lett å bare ta frem den når vi skal sjekke e-posten vår. Enten det er på en app eller vi logger oss inn i nettleseren. Samfunnet krever at vi blir mer og mer tilgjengelige, og da er det godt å kunne være det uten å drasse på den bærbare PC-en uansett hvor vi skal.

Det er ikke bare i jobb vi bruker e-post. Den har også stor betydning på det private plan. Vi sender e-post til venner og familie. Bor vi et stykke fra våre nære, er det en utmerket måte å dele bilder og oppdateringer. Vi kan opprette egne grupper som vi sender elektronisk fellespost til.

Se opp for ulike trusler

Uansett hvilken type e-postklient du bruker er du utsatt for ulike trusler. Det er derfor viktig å være kritisk til e-post fra ukjente avsendere. Det er mange som tror at en betalingsløsning er tryggere enn en gratis webmail-klient. Dette er derimot langt fra sannheten. Nettfiskepost kan dukke opp uansett hvilken klient du bruker. Folk vil prøve å lure deg for penger.

Vær derfor alltid påpasselig med hva du gjør med e-posten du mottar. Banken din vil for eksempel aldri sende deg e-post der de ber deg om å oppgi kredittkortnummeret ditt. Posten vil aldri sende deg e-post der de ber deg betale for manglende porto for at du skal kunne motta pakken din.

Er man forsiktig, da er e-post et fantastisk hjelpemiddel – selv om det fortsatt er koselig å både sende og motta ordentlige brev og postkort. Vi må uansett innrømme at ting går mye mer effektivt når vi kan kommunisere elektronisk med en e-post.

Til slutt kan vi konkludere med at en webmail-klient er like god som en e-postklient. Det handler kun om ens egne preferanser og behov.

You may also like...