Guide: Slik unngår du skadelige datavirus

Uansett om du bruker PC som arbeidsverktøy, underholdningsmaskin eller spiller aktivt, er det helt utrolig surt å få virus på datamaskinen. Mange timers arbeid kan gå tapt, og for noen betyr det en svekket maskin som aldri blir helt den samme igjen.

De fleste av oss er kjent med at det finnes mange antivirusprogrammer der ute, noen gratis og de fleste for penger. Men det finnes også enkle grep du kan ta i det daglige og tegn du kan se etter uten å måtte sette din lit til noe som helst antivirusprogram.

Husk backup
Det viktigste for å unngå å miste arbeidet ditt hvis du skulle få virus (selv om vi skal prøve å hjelpe deg å unngå det helt) er å ha en back up av arbeidet ditt, viktige filer og informasjon du vil beholde for enhver pris. Mange dataprodusenter og internettleverandører tilbyr i dag skylagring. Og det er ikke så vanskelig som du skulle tro. Bruker du for eksempel vanlige skriveprogrammer, kan det meste av det du gjør lagres i sanntid til en sky.

I tillegg til å ha en back up, er det viktig at du følger vanlig nettvett og følger disse enkle rådene for å unngå virus:

  • Ikke åpne e-poster som ser rare ut eller kommer fra privatadresser men hevder at de er «offisielle» – med mindre du kjenner avsenderen. Vær forsiktig med å åpne vedheng i eposter!
  • Vær oppmerksom på virusadvarsler og varsler. Antivirusløsningen skal gi deg varsler eller advarsler i en eller annen form. Så snart man ser et slikt varsel, ta det på alvor, og ta affære.

  • Ta i bruk et antivirusprogram som kan hjelpe deg med å holde utyskene borte og som ofte er gratis. Vær nøye med hvor du eventuelt laster ned et virusprogram og vær sikker på at nettstedet er troverdig.

  • Bruk brannmuren på datamaskinen. Dette er den enkleste måten å holde seg virusfri helt gratis og uten å måtte laste ned masse programvare
  • Oppdater operativsystemet ditt! Mange av oss synes det er irriterende med den lille firkanten som popper opp stadig vekk og ber oss om å restarte maskinen for en oppdatering.

    Men husk at hackere og de som lager ekle viruser ofte ligger i forkant og prøver å finne på nye triks, og at oppdateringer på systemet, samt brannmur og antivirusprogram er laget av de som «rydder opp» i virusrotet.
    Dermed er det lurt å ha disse tingene oppdatert slik at du slipper virustrusler som du sannsynligvis kunne unngått med en oppdatering eller to.
  • Sist men ikke minst, bruk administratorrettighetene på PCen din. På denne måten har du full oversikt over hvilke programmer og apper som ønsker å gjøre såkalte endringer på maskinen. Alt går gjennom deg, slik at du kan være observant på eventuelle merkelige hendelser og endringer.

Online shopping og sikre nettsider

Vær nøye med hvilke nettsider du bruker. Om du er eventyrlysten og bruker PC til å handle på nett, til tipping eller er aktiv på ulike forumer eller nettsider som krever registrering, er det lurt å sjekke før du legger inn personlig informasjon eller betalingsinformasjon at nettstedet er seriøst og sikkert.

Oppe til venstre i url-feltet, eller nettadressefeltet, vil du ofte finne en liten hengelås eller en https-adresse. Dette er gode nyheter; sikre nettsider som ikke gir deg virus.

God surfing!

You may also like...