Hva er DNSSEC?

Mens internettet toger videre i fullt tempo, så begynner allmennheten å bli bedre og bedre kjent med språkbruken rundt denne teknologien. Allikevel er det nok enkelte tekniske begreper som vi ennå ikke har helt styr på. Mange tar for eksempel sikkerheten de opplever på nettet som en selvfølgelighet. Om vi har et antivirusprogram i bakgrunnen, eller bare tenker at vi ikke skal besøke usikre sider, så er det mange av oss som egentlig ikke har en anelse om hva som ligger bak de prosessene vi inngår i. Kanskje spesielt ignorante er vi når vi opererer i domener.

Et domenenavn kjenner vi best som navnet som blir gitt til en nettside eller en e-postkonto. Dette kalles DNS, eller Domain Name System på engelsk, og omhandler det systemet som er på plass for å opprettholde nettsider og e-poster blant annet. Det er derimot her hackerne så sitt snitt til å opprette falske DNS journaler. Dette er et triks for å lure brukere til å besøke falske nettsider med skadelige virus, helt uten at brukeren forstår hva som egentlig foregår. Grunnet denne typen hackerangrep ble derfor DNSSEC opprettet. Dette systemet gir servere muligheten til å verifisere at den informasjonen som blir mottatt er sikker, og dermed legger DNSSEC til et ekstra lag av sikkerhet.

DNSSEC gjør din opplevelse ekstra sikker

Når du surfer på nettet, så gjør du dette mest sannsynlig ved hjelp av ord. Det er veldig få individer som ønsker å memorisere IP-adressene til alle de nettsidene de ønsker å besøke. Men i bunn og grunn er det faktisk bare IP-adresser, altså lengre ”strenger” av nummere, som vi besøker. Derfor kaller mange domener for internettets telefonbok. Akkurat som telefonboka, så eliminerer domener behovet for å memorisere alle nummerne – de oversettes nemlig ved hjelp av DNS. Allikevel ble DNS en gang i tiden lansert uten noen form for sikkerhet, og det var her kriminelle så sitt snitt.

DNSSEC fungerer derimot som et ekstra lag av sikkerhet i den grad at det verifiserer for besøkende at de er kommet til det riktige nettstedet. Mer komplisert er i grunn ikke DNSSEC, som enkelt og greit står for Domain Name System Security Extension. Altså er dette bare en utvidelse av den underliggende sikkerheten til domenesystemene. Vær derimot varsom mot å tro at dette er en ultimat form for sikkerhet, da hackere konstant finner hull og DNSSEC på ingen måte er noen ny form for teknologi.

Hold deg sikker på nett med DNSSEC

Å forsikre seg om at nettsider benytter seg av DNSSEC er uten tvil et godt forbehold før du besøker deres sider. DNSSEC holder deg nemlig mye mer sikker over nett, da det bidrar med dette ekstra laget av sikkerhet. Husk derimot på at du også bør inkludere aspekter slik som antivirusprogram og sunn fornuft. De fleste virus som entrer din datamaskin er ene og alene et resultat av ukritisk bruk, da enten besøk på ugunstige nettsider eller nedlastninger som virkelig aldri burde vært utført. Surf trygt med DNSSEC, antivirusprogram, og ikke minst litt kritiske aner innimellom!

You may also like...