Hva er en IP-adresse?

Med mindre du er skikkelig computer nerd, så er det nok mange ord innenfor datamaskinens verden som du ikke kjenner til. Selv om du bruker ordet domene i hytt og pine, vet du egentlig hva dette er? Hva med web hosting? Eller DNS? Det finnes et bredt spekter av begreper de færreste har noen anelse om hva egentlig betyr, men som brukes i vår dagligtale. I tillegg til de ovennevnte ordene bør absolutt IP-adresse også nevnes, og da kanskje som det ordet som er oftest brukt uten at folk vet hva det betyr. Så hva er egentlig en IP-adresse?

IP står for Internet Protocol på engelsk. Denne protokollen er en rekke nummere som kommuniserer frem og tilbake med datamaskiner på et nettverk. Selve IP-adressen i seg selv kommuniserer til resten av nettverket hvem det er som er bak adressen. Hver enkelt enhet som er på nett, enten det er datamaskinen, mobilen, printeren, ruteren eller andre enheter, innehar sin egen IP-adresse. Kort og godt kan en se for seg en IP-adresse som en fysisk adresse. Ingen fysisk adresse i hele verden er lik, for ellers hadde posten blitt sortert til feil person innimellom. Slik er det med signalene som sendes frem og tilbake på internettet også, og derfor er hver eneste IP-adresse helt unik.


IP-adressen ”maskeres” kun av domenenavnet

IP-adressen er utvilsomt god for å designere en adresse til privatpersoner sine datamaskiner og ikke minst nettadresser. Allikevel ville det vært ufattelig upraktisk dersom du måtte skrive inn en IP-adresse hver gang du ønsket å besøke en nettadresse eller på en annen måte koble deg opp mot internett. Dette løses ved at domenenavnet tar plassen til en IP-adresse. Allikevel, hver gang du skriver inn et domenenavn, så er det faktisk en IP-adresse som bare ”maskeres” med et navn. Dette er faktisk en av mange ”hemmeligheter” som folk flest ikke forstår når de surfer på internettet.

Husk derimot på at denne ”maskeringen” kun er eksternt, og det er faktisk rimelig enkelt å finne ut av hva IP-adressen til en nettside er. På samme måte er det enkelt å lokalisere en IP-adresse til en besøkende. Da hver enkelt datamaskin har en IP-adresse knyttet til seg, så kan domeneeieren av siden som har blitt besøkt enkelt finne ut av hvem det var som kom inn på siden. Dette har for eksempel ført til at mange har blitt tatt på fersken for sine ugjerninger på nett. Et eksempel her er personer som har delt nakenbilder på nettsider, men uvitende etterlatt seg kanskje det mest avslørende sporet noensinne – nemlig deres IP-adresse.

IP-adressens utvidelse med etterspørsel og sentrale rolle i internettet

IP-adressene har vært med helt siden starten, men det var bare IPv4. Da etterspørselen føk i været var det ikke nok nummere tilgjengelig til det aktive internett. Derfor ble IPv6 lansert, og denne vil mest sannsynlig være nok til å opprettholde behovet for IP-adresser i lang, lang tid fremover, da disse består av 128 bit, kontra 32 bit som var standard i IPv4. IP-adressen var en sentral brikke i utrullingen av internettet, og til den dag i dag består den som en pillar!

You may also like...