Hva er et Top Level Domain (TLD)?

Innenfor internettets verden finner vi diverse begrep som relaterer til de mange fasettene. Noen ord er mer kompliserte enn andre, mens enkelte kan forstås med en kort forklaring. Top Level Domain er nok et av de ordene som heller lener mot sistnevnte. Når en skal kjøpe, eller registrere domener som det ofte heter, så vil en nok garantert møte på dette begrepet. Men hva betyr egentlig Top Level Domain, ofte bare forkortet til TLD? Forkortelsen får begrepet til å høres ufattelig viktig ut, men realiteten er at dette egentlig bare er de domenene folk flest opererer på.

I et vanlig domene har vi flere forskjellige aspekter. Først og fremst vil de fleste domener i dag ha det vi kaller en protokoll. Dette er delen av domenet som betegnes som ”http” eller ”https” og er etterfulgt av ”://”. Deretter vil vi se ”www”, som er kort for World Wide Web, og denne delen kalles et subdomain, eller subdomene på norsk. Videre vil vi se selve navnet på nettsiden, slik som for eksempel Amazon. Denne delen kalles et Second Level Domain (SLD). Sist men ikke minst har vi endelsen til domenet, som i Norge vil være .no, men som for flest nettsider selvfølgelig er .com. Det er denne endelsen som får navnet TLD, eller Top Level Domain.

Hvordan er dynamikken mellom SLD og TLD?

Innenfor domener kalles kombinasjonen av Sub Level Domain (SLD) og Top Level Domain (TLD) for roten av domenet. Den første delen, SLD, er administrert av en registrar, eller en domeneforhandler som vi kaller disse her til lands. Bemerk at disse derimot kun har tilgang på å selge SLD, eller simpelthen domenenavn, fordi de har en godkjenning av Norid. En komplett liste av domeneforhandlere godkjent under Norid kan du se her. Norid har på sin side ansvaret for TLD delen av roten til domenet.

I Norge er TLD .no, og du må altså søke gjennom Norid for å få retten til å benytte dette domenet. Dette utføres gjennom registraren, der du sender søknad og betaling for SLD gjennom registraren, som videresender søknaden til Norid. Du må enten ha et firma registrert i Brønnøysundregisteret eller være en privatperson over 18 år som er registrert i Folkeregisteret for å kunne kjøpe et TLD her til lands. Det er verdt å nevne at Norid i tillegg til .no domenet også har rettighetene til .sj (Svalbard og Jan Mayen) og .bv (Bouvetøya), men disse er altså enda ikke tatt i bruk.

Et godt TLD er umåtelig viktig

TLD er kanskje bare en enkel liten snipp på slutten av roten av domenet, og mange tenker nok at navnet, eller SLD, er viktigst. Allikevel viser all forskning at et godt TLD er helt uvurderlig. Et .no TLD er for eksempel helt essensielt i det norske markedet, da det bidrar med å bygge sikkerhet hos besøkende. Å besøke et .no domene føles tryggere for nordmenn andre TLD-er. Med all denne informasjonen fersk i minnet trenger du ikke lenger fundere på hva et TLD er!

You may also like...