Moderne domenehandel og inntektsmuligheter

Internettet har for lengst blitt kommersialisert, og i dag selger millioner av privatpersoner og bedrifter sine tjenester og produkter her. Allikevel, akkurat som med all annen teknologi, så benyttes ikke bare teknologien for kommersialisering, men teknologien i seg selv blir også utviklet til et produkt eller en tjeneste med stor verdi. I henhold til internettet finnes det mange slike eksempler på salg av teknologien, både som produkt og tjenester. For eksempel kan en nevne webutvikling, SEO tjenester, grafiske designere, og mange, mange flere. Et kanskje enda bedre eksempel på salg av ren teknologi er domenehandelen.

Et domene spenner om for eksempel nettadressen og e-postkontoer sine navn – det vil si hvilket nettverk de tilhører. Siden domenene, som nettadresser og e-postkontoer, ofte derfor blir bedriftens ansikt utad på nett, så innehar de ekstrem verdi. Et lett gjenkjennelig domene, som for eksempel det eksakte navnet til bedriften, er veldig viktig i henhold til å styrke merkevaren. Ofte argumenteres det for at et kort domene som inneholder et relevant ord, og som ikke minst er et ord mange søker på i søkemotorene, er det ultimate domenet. Siden domener er såpass verdifulle, så har det over årene oppstått et stort marked for disse. Det vil si, individer som ikke har noen kommersiell interesse i å benytte, men heller forhandle domener, har kastet seg på i et helt nytt marked.

Slik kjøper du et domene i Norge

Men hvordan kjøper du i det hele tatt et domene i Norge? Det er noe strengere regler for kjøp av domener i Norge enn mange andre produkter og tjenester. Denne beskyttelsen handler nok først og fremst om å beskytte .no domenet mot domenehaier, og da kanskje spesielt utenlandske aktører. En domene hai er nemlig en person som sitter på mange domener og kun for en meget høy pris vil være villig til å selge disse domenene.

Reglene beløper seg til at en enten må være en bedrift eller organisasjon som er registrert i Brønnøysundregisteret, eller være en privatperson på 18 år eller eldre som er registrert i Folkeregisteret. Så sant disse to kravene er oppfylt, så kan du kjøpe et domene hos en godkjent domeneforhandler og videre opprette din nettside og e-post. Merk derimot at det er Norid som faktisk fullfører registreringsprosessen. Bekymre deg derimot ikke for snakk om papirarbeid og høye krav, for så sant du oppfyller de ovennevnte kravene, så er det en rask prosess, og ikke minst må du huske på all verdien som ligger bak.

Hva er det som gjør et domene så verdifullt?

Et domene er, akkurat som mange andre fasetter av internettet, noe mystisk. Det er ikke så altfor mange som for eksempel kan svare på hvor verdien i et domene ligger rent teknisk. En kan derimot for eksempel argumentere for at alder på domenet er viktig. Dette styrker nemlig kvaliteten på domenet og dets evne til å ranke i søkemotorene. Dessuten vil tidligere linker ut og inn fra nettsiden knyttet til domenet ha en stor effekt på dets SEO kvalitet også.

På overflaten er det dog liten tvil om at navnet er helt essensielt. Domenenavn som relaterer til kjente søkefraser, slik som for eksempel mat.no eller jobb.no er meget verdifulle. Navn som relaterer til kjente merkenavn holder også en massiv verdi. Allikevel kan det også være stor verdi i å holde noe unike navn, da vi for eksempel har sett giganter som Statoil og NSB mest sannsynlig investere store kroner i domener for navnene Equinor og VY. Eierne av disse domene priset seg nok lykkelig da to av Norges desiderte største selskap kom og banket på døra. Men er det bare flaks, eller kan du også tjene gode penger på å kjøpe og selge domener?

Slik kan du tjene penger på domenehandel

Når domener selger for millioner av kroner er det naturlig å drømme om å gjøre det samme. Kanskje kan det argumenteres for at situasjonene med Statoil og NSB sine navnebytter var ren flaks, men i henhold til å ha en god strategi på domenehandel, så finnes det faktisk mange som tjener gode penger her. Så sant en har en god forståelse for hva det er som gir et domene verdi, så kan en handle domener raskt og fort tjene gode penger på akkurat dette.

Den beste teknikken er nok å se etter teknisk gode domener, da domener med gode navn mest sannsynlig vitrer bort. Tar du en titt på denne listen, så kan du se dagens utløpte domener med .no navn. Det er en kjekk oversikt som gir deg svar på hvilke domener som har vært i markedet en stund, men akkurat har blitt ledige for salg. Her kan du finne sterke domener rent teknisk. Skal du lete etter domenet som heller har sterke navn, så kan det være lurt å kjøpe domener med navn som mest sannsynlig vil trende i fremtiden. Kunstig intelligens, blokkjedeteknologi, CBD hampolje, og mange andre trender vil vokse frem, og ikke minst bli legalisert i Norge, og da vil du sitte inne med domenene.

Kjøp dine første domener og start salgene

Så sant du vet kravene til å kjøpe et norsk domene, hvordan en kjøper et norsk domene, og ikke minst hvilke tekniske og rent eksterne verdier du skal se etter, så er det på tide å sette i gang. Selv om mange domener allerede er tatt, så utløper domener daglig og nye marked med nye, spennende ord utvikles konstant. Skal du bli en domene hai, så er det viktig å være forut og ikke minst smart.

Du må fort bli vant med litt tap og vinst, for det å handle domener kan være virkelig tøft. Konkurransen, ikke bare mot bedrifter, men også mot andre privatpersoner med samme ide som deg, kan fort bli tøff. Gi derimot ikke opp håpet, og husk at det ligger store penger i det å kjøpe norske domener. Før du vet ordet av det sitter du på en håndfull domener, og da er det på tide å lete etter en villig kjøper. Men det er en helt egen historie for seg selv!

You may also like...