Hva er egentlig et domene?

Innenfor teknologi støter vi stadig på nye ord og begreper. Mange adopterer begrepene i sin hverdagslige tale, men ofte bruker vi disse ordene uten å egentlig forstå helt hva som ligger bak. Se bare for deg begreper slik som blokkjedeteknologi og kunstig intelligens. Tusenvis av nordmenn benytter disse begrepene fra tid til annen, men veldig få forstår egentlig hva det er som ligger bak. Tiden er ikke så altfor mye til hjelp heller, da emnene ofte er meget spesialiserte. Et godt eksempel på dette er de mange begrepene som kom fra internettets oppstart – begreper vi til den dag i dag fortsatt ikke har så altfor god styr på.

Ett av disse begrepene er domener. Kanskje er det ikke så rart at nordmenn ikke har styr på hva et domene egentlig er, da en rett etter å ha lest definisjonen fort kan glemme den igjen. Skal en virkelig forstå hva et domene er på et dypt nivå, så er nok det beste å lese en massiv bok om emnet. Men dersom en heller ønsker å bare få et innblikk i en noe enklere definisjon over hva et domene omfatter, så finnes det gode definisjoner der ute.

Nettadresse og e-post under samme fane

Ordet domene definerte i Middelalderen, og helt opp til internettets fødsel, først og fremst områdene som kongedømmer regjerte over. På internettet kan vi også definere domener som områder. Først og fremst kan vi definere den bruken av ordet domene som folk flest bruker i dag om internettet som nettadresser og e-postkontoer. Kjøper en et domene, så kjøper en nemlig dette navnet for sin nettside og sine e-postkontoer. Det er derimot viktig å påpeke at det er begrensinger slik som geografiske lokasjoner (tenk .no for Norge for eksempel).

Et domene kan også på mange måter defineres som ens merkevare over nett. Dersom du for eksempel kjøper domenet domeneinfo.no, så eier du ene og alene retten til å bruke nettadressen og e-postkontoer knyttet opp mot domenet. Faktisk er det helt umulig for andre å registrere dette domenet hos Norid og dermed bruke nettadressen og e-posten din. Det er fordi Norid styrer med en jernhånd over det norske markedet for domener, slik at ingen opplever konflikter vedrørende domener. Dessuten holdes det et tett grep på hvem som kan kjøpe .no domener, slik at utenlandske haier ikke bare samler på domener for moro skyld.

Finn ditt domene i dag!

Nå som du vet litt mer om hva et domene er, så kan det være på tide å skaffe deg ditt eget domene. Kanskje skal du bygge en ny nettside? Eller trenger du bare en litt mer profesjonell e-post enn den du lagde for mange år siden? Å kjøpe et domene kan hjelpe deg så til de grader med begge to punkter. Ikke la de såkalte ”buzz”-ordene, slik som ordet domene skremme deg. Du visste kanskje innerst inne hva det var, men nå har du en litt dypere forståelse for hva den tekniske bakgrunnen er, og du stiller dermed sterkere!

You may also like...