De 7 dyreste domenenavnene gjennom tidene

Alle nettsider trenger et domenenavn. De fleste er enige om at selv om Google lar en søke på alt mulig, er domenenavnet til nettstedet viktig.

Noen tror også at domenenavnet er verdt en betydelig mengde penger, dersom man klarer å sikre seg et premiumdomene. Noen velger i stedet å gå for billige domener eller nye toppnivådomener. Når folk flest blir spurt om hva et domene koster, sier de gjerne 150 kroner. Du kan være så heldig å finne et domene du liker som koster denne prisen, men ofte vil førstevalget ditt være tatt allerede. Heldigvis finnes det flere måter å kjøpe et domenenavn på utenom å søke blant ledige hos registraren du bruker. Det finnes et stort marked for salg av domener, hvor eierne selger domenet videre dersom de får et godt bud (men for mye mer enn 150 kroner!).

Dersom du søker etter et domenenavn som viser seg å være opptatt, vil du ofte få opp informasjon om domeneagenter. Domain Agents er en sånn agent, en plattform for å forhandle om pris på domener som allerede er kjøpt av noen andre. Målet deres er å gi både kjøpere og selgere av domener en nøytral plattform for å fullføre transaksjonen. De vil forsøke å hjelpe deg få tak i domenet du ønsker deg, men til syvende og sist er det opp til selgeren.

Et domenenavn kan være avgjørende for suksessen, eller fiaskoen, til et nytt selskap. Noen av markedets nyeste casino velger navn som ligger tett opptil konkurrentenes navn, for å få litt gratis trafikk og kunder. Derfor er det også viktig for eksisterende selskap å sikre seg alle tilhørende domener for å unngå nettopp denne problematikken, og det er ikke uvanlig at selskap eier 20-30 forskjellige varianter av sitt hoveddomene.

Det er mange eksempler på dyre salg av domener, og vi skal se på topplisten lengre ned. Med mindre du er Gary Millin, eller investerte i domenenavn når internett begynte å bli populært, får du neppe tak i et generisk enkeltords .COM-domene uten å kjøpe det privat. Det legges imidlertid ut nye toppnivådomener (TLD) nå, så det kan være muligheter for andre alternativer enn .com. Se hva disse sju domenesalgene kostet – dette er nemlig de dyreste til dags dato!

1. LASVEGAS.COM ble solgt for $90 000 000

Domenenavnet LasVegas.com ble solgt for $90 millioner (utbetalt over flere år) så lenge den kjøpende part ikke bryter avtalen. Avtalen ble gjort tilbake i 2005 mellom selskapet VEGAS.com som kjøpte domenet, og Stephens Media som solgte det. VEGAS.com er et reisebyrå som ble grunnlagt i 1998, og har sitt hovedkvarter i – ja, du gjettet riktig – Las Vegas.

2. CARINSURANCE.COM ble solgt for $49 700 000

Carinsurance.com er på andreplassen over dyre domener, og markedet her er alle engelsktalende amerikanere som er på jakt etter bilforsikring. QuinStreet kjøpte carinsurance.com for $49,7 millioner tilbake i 2010. Før de kjøpte carinsurance.com hadde de allerede kjøpt opp andre domenenavn i forsikringsbransjen. I 2009 kjøpe de insure.com for $16 millioner og de kjøpte dessuten insurance.com for $35,6 millioner i 2010.

3. INSURANCE.COM ble solgt for $35 600 000

Se over – dette domenet eies også av QuinStreet!

4. PRIVATEJET.COM ble solgt for $30 180 000

Domenenavnet privatejet.com ble solgt til Nations Luxury Transportation. Den opprinnelige eieren var Don’t Look Media.com, et selskap som eier mange forskjellige typer rettigheter. Nations Luxury Transportation leverer reiser og kjøpte domenenavnet for $30 180 000 i 2012. Målet var å bruke det til deres nye nettsted.

5. VOICE.COM ble solgt for $30 000 000

Voice.com har faktisk blitt solgt ganske nylig – salget gikk gjennom 18. juni 2019, da Block.one kjøpte domenet til bruk for sin nye blokkjedebaserte plattform for sosiale medier. Domenenavnet ble solgt av MicroStrategy Incorporated, et selskap som ble grunnlagt tilbake i 1989 som leverer en rekke forskjellige tjenester inkludert programvare til mobiler og skybaserte tjenester. Block.one ble grunnlagt i 2017, og målet deres er å disrupte sosiale medier.

6. INTERNET.COM ble solgt for $18 000 000

QuinStreet har virkelig ikke ligget på latsiden det siste tiåret. Dette kjøpet ble gjort tilbake i 2009, og selv om prisen var satt til $18 millioner for Internet.com, fulgte en rekke andre domener med i handelen. QuinStreet sikret seg også InternetNews.com, Datamation.com, DatabaseJournal.com, ServerWatch.com, eSecurityPlanet.com, EnterpriseNetworkingPlanet.com, Webopedia.com, SmallBusinessComputing.com og Developer.com.

7. 360.COM ble solgt for $17 000 000

Sikkerhetsselskapet Qihoo 360 Technology Co. fra Kina kjøpte 360.com for $17 millioner i 2015. De kjøpte domenet fra det europeiske mobilselskapet Vodafone. Domenenavnet videresender besøkende til hoveddomenet deres; 360totalsecurity.com. Dette kjøpet regnes som det dyreste domenekjøpet i 2015.

Her i Norge ble domenet nord.no solgt fra en privatperson til Nord Universitet tilbake i 2016. Prisen? 1,4 millioner kroner. Da snakker vi god avkastning for et domenenavn som sikkert kostet 150 kroner for investoren.

You may also like...