Teknologien har endret måten vi underholdes på

Vi nordmenn har alltid elsket underholdning. Før i tiden samlet vi oss rundt spisebordet med Monopol, Ludo og kortspill. Vi spilte bingo i sosiale lag og kjøpte skrapelodd i kiosken. Vi så VHS-filmer på TV-en og brukte discman for å lytte til musikk. Men i takt med at teknologien har utviklet seg, har også underholdningsformene vi benytter oss av gjort det. I dag foregår det meste på nettet, og det er også der vi finner det meste av underholdningen vår. Vi skal se nærmere på noen av underholdningsformene som har endret seg de siste årene – hovedsakelig musikk, TV og film samt spill.

Musikk

Musikken har alltid eksistert. I tidligere tider samlet man seg rundt bålet og sang, og mødre har alltid sunget til barna sine før leggetid. Da vår generasjon var unge, lyttet vi til kassetter. Deretter kom CD-platene, og discman ble en greie. Mp3-spillerne så dagens lys – og så revolusjonerte internett musikkbransjen. I dag strømmer vi musikk via telefonen gjennom tjenester som Spotify og YouTube. Strømmetjenestenes oppfinnelse har gjort det enklere enn noen gang før å nyte musikken du liker, så vel som å finne nye favoritter.

TV og film

Også TV-bruken har endret seg betraktelig siden det første TV-apparatet kom til verden i 1926, men kom ikke til Norge før i 1957. I var sendingene veldig begrenset, og de første reklamefilmene her til lands åpenbarte seg i form av et akvarium med fisker som svømte rundt. Etter hvert dukket TV-programmene opp, før VHS-filmene så dagens lys i 1976. Deretter fulgte DVD-filmer og BlueRay, før internett igjen tok over – også her i form av strømmetjenester. I dag bruker vi flere kjente strømmetjenester som Netflix og HBO når vi skal se på film eller serier.

Spill

Også spillene har endret seg fra fysisk til digital form. Her finnes det mange eksempler. Vi har nok alle opplevd å få skrapelodd til jul – i dag finnes de samme skrapeloddene tilgjengelig på nettet, for eksempel hos Storspiller. Konseptet er likt som på de fysiske skrapeloddene, men du har mange flere alternativer å bryne deg på. Det er imidlertid ikke bare pengespillene som har funnet veien til nettet.

Der vi før samlet oss rundt brettspill når vi skulle kose oss, samles vi i dag til spilling på nettet. Kjente brettspill som Monopol kan spilles som nettversjon i dag, og nye spillformer, som League of Legends og World of Warcraft, tilpasset den digitale verdenen har sett dagens lys. Enn så lenge er det hovedsakelig datamaskinen som brukes til såkalt «gaming», men vi skal ikke langt frem i tid før du kan spille store, ressurskrevende spill på mobil også.

I dag er alt tilgjengelig på ett sted

Den største forskjellen fra tidligere tider til i dag, er at all underholdning er samlet på ett sted. I dag har du både musikken, TV-seriene og spillene tilgjengelig direkte via mobilen. Dette gjør at underholdningen alltid er tilgjengelig når som helst. Det er ingen tvil om at mobilen er fremtidens underholdningsmedium med tanke på tilgjengeligheten og de innovative løsningene den bringer med seg.

You may also like...